Nieuws

5 beveiligingsrisico’s op de bouwplaats met jaarlijks meer dan 100 miljoen euro schade

2 februari 2023
 

Bouwplaatsbeveiliging krijgt gelukkig steeds meer aandacht bij vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars en betrokken bouwbedrijven. Toch leiden diefstal, vandalisme en andere risico’s jaarlijks nog tot meer dan 100 miljoen euro aan directe schade. De indirecte schade is nog veel groter. Wij delen vijf tips voor de beste beveiliging op de bouwplaats.

Meer dan 100 miljoen euro directe schade

Diefstal en vandalisme leiden jaarlijks tot meer dan 100 miljoen euro aan directe kosten. Het gaat om gestolen materieel en bijvoorbeeld vernielde materialen. De indirecte kosten zijn nog veel hoger, bijvoorbeeld door bouwwerkzaamheden die stil komen te liggen. Dat is zonde, omdat er allerlei oplossingen bestaan voor bouwplaatsbeveiliging. Er is innovatieve beveiligingsapparatuur beschikbaar, bijvoorbeeld om alarmmeldingen te doen én die te laten verifiëren door een onafhankelijke PAC-meldkamer, zelfs als er maar heel beperkte voorzieningen op de bouwplaats beschikbaar zijn.

5 tips om beveiligingsrisico’s te beperken

Bouwplaatsen kennen allerlei risico’s als het gaat om de beveiliging. U kunt denken aan de diefstal van steigers, van brandstof en van werkvoertuigen en rijplaten. Daarnaast vindt er inbraak plaats in bouwketen of hangen jongeren er ’s avonds rond en richten ze vernielingen aan. We zetten de vijf belangrijkste beveiligingsrisico’s én oplossingen op de bouwplaats op een rij.

1. Steigerbeveiliging

Steeds vaker worden steigers of delen daarvan gestolen. Steigerbeveiliging voorkomt de diefstal, die jaarlijks leidt tot zo’n 10 tot 15 miljoen euro directe schade. Criminelen stelen steigers en onderdelen, die bij de ijzerhandel voor hen interessante bedragen opbrengen. Het leidt tot directe en indirecte kosten. De steigers moeten opnieuw worden aangeschaft, worden geleverd en opnieuw opgebouwd. De bouw stagneert, waardoor de kosten oplopen.

2. Keetbeveiliging

Een bouwkeet bevat veel waardevolle spullen voor inbrekers. Het gaat bijvoorbeeld om gereedschap, laptops en sanitaire voorzieningen of cv-ketels en andere inboedel. Zelfs bouwtekeningen zijn soms het doelwit van inbraak. Daarnaast is het belangrijk om bouwketen te beveiliging tegen brandgevaar. Met keetbeveiliging dekken we de belangrijkste risico’s af. Onze beveiligingssystemen garanderen de veiligheid en voorkomen diefstal of vandalisme.

3. Rijplatenbeveiliging

Als de prijs van staal stijgt worden zelfs rijplaten interessant voor inbrekers. De platen liggen vaak onbeschermd op het terrein, dus vormen een makkelijk doelwit voor wie kwaad wil. Zet rijplatenbeveiliging in om diefstal te voorkomen. Met beter zicht op de rijplaten en de rest van de bouwplaats lukt het om dit diefstalrisico af te dekken. Bovendien kan de bouw gewoon doorgaan, zonder haperingen.

4. Opslagbeveiliging

Daar waar materialen en materieel worden opgeslagen proberen inbrekers hun slag te slaan. Vooral in materiaalcontainers ligt bijvoorbeeld koper, kabelhaspels en andere materialen die van waarde zijn voor criminelen. Maak gebruik van opslagbeveiliging om zicht te houden op de opslag, ook op het moment dat er niemand op de bouwplaats aanwezig is. Het is de makkelijkste manier om diefstal te voorkomen, ook op plekken waar weinig voorzieningen beschikbaar zijn.

5. Brandstofbeveiliging

Ten slotte hebben inbrekers het vaak gemunt op brandstof. Het leidt tot directe schade, omdat de brandstof vervangen moet worden. Veel hoger nog zijn de indirecte kosten. Zonder brandstof kan de bouw geen doorgang vinden. Dit leidt tot vertragingen, altijd op momenten dat dit niet goed uitkomt. Maak daarom gebruik van brandstofbeveiliging om de situatie in de gaten te houden en diefstal te voorkomen.

De beste bouwplaatsbeveiliging

VPS beschikt over een landelijk dekkend netwerk van alarmopvolgers met korte aanrijtijden. Met onze bouwplaatsbeveiliging is de beveiliging op een bouwlocatie goed op orde. Dat voorkomt directe schade door vandalisme, kosten door diefstal en indirecte gevolgen door bijvoorbeeld een bouw die stil komt te liggen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of wilt u dat wij een gratis en vrijblijvende veiligheidsscan van uw locatie maken? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Onze oplossingen

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over tijdelijke beveiliging?

 

Persoonlijke service

Met VPS kiest u voor beveiligingsoplossingen van hoge kwaliteit en een uitstekende 24/7 dienstverlening. Onze monteurs en accountmanagers voeren periodieke controles uit en staan dagelijks voor u klaar.

Advies op maat

Iedere locatie is uniek en daarom brengen wij altijd een bezoek aan uw locatie, voordat wij een kosteloos en vrijblijvend beveiligingsplan op maat – incl. CAD tekening - voor u samenstellen.

Gerenommeerde PAC-meldkamer

Onze alarmmeldingen worden geverifieerd en opgevolgd door een gerenommeerde, onafhankelijke PAC-meldkamer.

Uitstekende alarmopvolging

VPS beschikt over een landelijk dekkend netwerk aan alarmopvolgers die korte aanrijtijden hanteren.