Nieuws

Bouwplaatsbeveiliging tijdens de donkere dagen: drie risico’s en praktische beveiligingstips

17 november 2023
 

De dagen worden korter en de feestdagen staan voor de deur. Een gezellige periode waarin we met z’n allen meer tijd binnenshuis doorbrengen met familie en vrienden. Helaas zijn het ook maanden waarin bouwplaatsen een verhoogd risico lopen. Diefstal, vandalisme en brandstichting komen in de herfst- en winterperiode vaker voor dan gedurende de rest van het jaar. Voor aannemers en bouwbedrijven is het daarom van groot belang om de bouwplaatsbeveiliging op orde te hebben. We gaan in op drie grote risico’s op bouwplaatsen tijdens de donkere dagen en wat je kunt doen om deze te beperken.

1. Diefstal van apparatuur en bouwmaterialen

Een zorg voor aannemers en bouwbedrijven tijdens de donkere dagen is de toename van diefstal van waardevolle apparatuur en materialen. De langere nachten en het verminderde zicht maken het dieven makkelijker om ongezien toe te slaan. Het is in deze periode extra belangrijk om beveiligingsmaatregelen op de bouwplaats te treffen, zoals het installeren van verlichting en beveiligingscamera’s. Een voorbeeld van een geschikt beveiligingssysteem is VPS SmartEyes, dat draadloze bouwplaatsbeveiliging levert met haarscherpe beelden in HD-kwaliteit. Of overweeg de inzet van een solide, hufterproof beveiligingsmast, zoals de VPS Smart Tower. Deze oplossing zorgt voor integrale bouwplaatsbeveiliging en is tevens een krachtig middel om potentiële indringers af te schrikken.

VPS SmartTower

Foto: VPS SmartTower

2. Vandalisme en ongeautoriseerde toegang

Naast diefstal vormt vandalisme een aanzienlijk risico op bouwplaatsen tijdens de donkere dagen. In deze periode is het voor indringers makkelijker om onopgemerkt de bouwplaats te betreden en schade toe te brengen. Stevige hekwerken en toegangscontrolesystemen helpen ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Implementeer daarnaast een geavanceerd elektronisch beveiligingssysteem, zoals de compacte VPS Safer POD S1, voor effectieve bouwplaats- en keetbeveiliging. Aanvullend is manbewaking, vooral ’s nachts, een doeltreffende maatregel. Goed opgeleide beveiligingsprofessionals houden dan extra toezicht op de locatie en de omgeving, waardoor een extra laag van bescherming wordt geboden.

3. Brandgevaar en brandstichting

Een derde belangrijk aandachtspunt tijdens de donkere dagen op bouwplaatsen is het verhoogde brandrisico. Broeiende afvalstapels en de aanwezigheid van ontvlambare materialen, zoals oplosmiddelen en isolatiemateriaal, vergroten het brandgevaar. Dit risico wordt versterkt wanneer een bouwlocatie tijdens de feestdagen verlaten is, waardoor een brand snel om zich heen kan grijpen. Bovendien trekken bouwplaatsen hangjongeren aan die er vuurtjes stoken of vuurwerk afsteken. Om het brandrisico te beperken, is het belangrijk om bouwmaterialen op veilige afstand van elkaar  op te slaan, brandgangen vrij te houden en openingen in bouwketen af te sluiten. Zorg er ook voor dat de brandbeveiliging op orde is met effectieve brandpreventieapparatuur. VPS FireAlert, een flexibele en draadloze brandmeld- en ontruimingsinstallatie, biedt hiervoor een passende oplossing met modulaire en EN54-gecertificeerde componenten.

 

Bouwplaatsbeveiliging: veilig de donkere dagen door

Door maatregelen te treffen, zoals het installeren van camerabeveiligingssystemen en optimaliseren van de brandbeveiliging, kunnen risico’s op bouwplaatsen aanzienlijk worden beperkt. En kunt u met een gerust hart van de feestdagen genieten.

Wilt u uw bouwplaats (extra) laten beveiligen tijdens de donkere dagen? Neem contact op of vraag direct een offerte aan.

Gerelateerde producten

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over tijdelijke beveiliging?

 

Persoonlijke service

Met VPS kiest u voor beveiligingsoplossingen van hoge kwaliteit en een uitstekende 24/7 dienstverlening. Onze monteurs en accountmanagers voeren periodieke controles uit en staan dagelijks voor u klaar.

Advies op maat

Iedere locatie is uniek en daarom brengen wij altijd een bezoek aan uw locatie, voordat wij een kosteloos en vrijblijvend beveiligingsplan op maat – incl. CAD tekening - voor u samenstellen.

Gerenommeerde PAC-meldkamer

Onze alarmmeldingen worden geverifieerd en opgevolgd door een gerenommeerde, onafhankelijke PAC-meldkamer.

Uitstekende alarmopvolging

VPS beschikt over een landelijk dekkend netwerk aan alarmopvolgers die korte aanrijtijden hanteren.