Nieuws

VPS Blog – 5 redenen voor bouwplaatsbeveiliging: voorkom deze belangrijke risico’s

11 november 2019
 

Op bouwplaatsen ontstaat jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan schade. En dan gaat het pas om de directe gevolgen van bijvoorbeeld vandalisme en diefstal. De indirecte schade is vaak nog een stuk groter, omdat projecten vertraging oplopen en deadlines niet worden gehaald. Steeds meer vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars en betrokken bouwbedrijven ontdekken het belang van goede bouwplaatsbeveiliging. Het is een investering in een veilige situatie, zowel tijdens de bouw als in de avonduren en de weekenden. Om vandalisme buiten de deur te houden en diefstal te voorkomen. Belangrijke redenen om de bouwplaats goed te beveiligen, waarmee u de belangrijke risico’s voorkomt.

Risico’s op de bouwplaats

Benieuwd naar de 5 belangrijkste risico’s op de bouwplaats? We zetten ze voor u op een rij:

  • Diefstal op de bouwplaats
  • Diefstal/inbraak in de bouwkeet of materiaalopslag
  • Vandalisme
  • Directe schade
  • Indirecte schade

Diefstal op de bouwplaats
De bouwplaats is een ware goudmijn voor gelegenheidsdieven. Veel materialen zijn open en bloot beschikbaar en liggen voor het grijpen, als er geen sprake is van bouwplaatsbeveiliging. Dieven zijn bijvoorbeeld op zoek naar koper, als waardevolle grondstof die voor hoge bedragen verkocht kan worden. Daarnaast zijn ook rijplaten, brandstof en bijvoorbeeld gereedschap en apparatuur niet veilig. Wilt u diefstal voorkomen? Kies dan voor passende bouwplaatsbeveiliging.

Diefstal en inbraak in de bouwkeet of materiaalopslag
Los van de bouwplaats zelf zijn ook de bouwkeet en de materiaalopslag helaas vaak niet veilig. Zelfs als u uw medewerkers zo ver krijgt om alles netjes binnen op te bergen kunt u te maken krijgen met diefstal. Steeds vaker worden bouwbedrijven geconfronteerd met diefstal van bijvoorbeeld laptops en apparatuur uit de bouwkeet en de materiaalopslag. Dieven zijn ook vaak op zoek Cv-ketels en sanitaire voorzieningen. Tip: wellicht niet iets waar u snel aan denkt, maar ook bouwtekeningen kunnen voor inbrekers interessant zijn. Ze nemen ze mee tijdens een inbraak, dus het is belangrijk om ook die goed te beschermen.

Vandalisme
Naast gerichte diefstal en inbraak kunt u te maken krijgen met vandalisme op de bouwplaats. Het risico daarop hangt samen met de locatie van de bouw. Zodra het in de nachtelijke uren rustiger wordt neemt het risico op vandalisme in stedelijke gebieden toe, omdat er geen controle meer is door anderen. En bouwt u in een meer afgelegen landelijk gebied? Met name verlaten terreinen worden regelmatig slachtoffer van vandalisme. Bouwplaatsbeveiliging biedt uitstekende bescherming tegen vandalisme, waardoor u op maandagochtend meteen weer aan de slag kunt. Er is immers niets zo vervelend als er op dat moment achter komen dat er schade is aangericht, die u eerst zal moeten oplossen voordat u aan de slag kunt met de werkzaamheden die er op de planning staan.

Directe schade
Een belangrijke reden voor bouwplaatsbeveiliging is het voorkomen van de directe schade die er kan ontstaan. De diefstal van bijvoorbeeld apparatuur en gereedschap is om meerdere redenen heel vervelend. Het leidt tot directe schade, omdat u kosten moet maken om de gestolen spullen te vervangen. Het is mogelijk dat de schade gedekt wordt door een verzekering. Toch voorkomt dat niet dat u de spullen eerst opnieuw aan dient te schaffen. Bovendien wordt niet altijd de volledige waarde gedekt, terwijl u wel het volledige bedrag moet betalen voor nieuwe materialen. Op die manier leidt diefstal eigenlijk altijd tot directe schade, waar u niet op zit te wachten. En waar u geen rekening mee had gehouden voor het project. Voorkom de directe schade op de bouwplaats door diefstal en inbraak, door gebruik te maken van goede bouwplaatsbeveiliging.

Indirecte schade
De directe schade leidt meteen tot kosten en is daarom vervelend. Nog vervelender is vaak de indirecte schade die er kan ontstaan. Zelfs op het moment dat u nieuwe apparatuur en gereedschappen aan zou schaffen is het niet gezegd dat u meteen weer aan de slag kunt. Zijn er delen van het project kapot gemaakt, is er koper verdwenen of heeft u te maken met andere vormen van vandalisme of diefstal? Het risico is groot dat dit eerst opgelost moet worden. Dat lukt soms in een paar uur, maar in sommige gevallen kan er dagen werk verloren gaan. De indirecte schade van inbraak en diefstal op de bouwplaats is vaak veel groter dan de directe. Bouwprojecten lopen vertraging op en deadlines worden niet gehaald. Zelfs als daar niet direct een boete aan verbonden is kan het leiden tot hoge extra operationele kosten en een ontevreden opdrachtgever, iets waar u niet op zit te wachten. En wat u had kunnen voorkomen, dankzij goede beveiliging van de bouwplaats.

Bouwplaatsbeveiliging door VPS Nederland

Benieuwd naar de oplossingen voor bouwplaatsbeveiliging door VPS Nederland? Wij zijn u graag van dienst met:

Met onze verschillende beveiligingsoplossingen, zoals het SmartAlarm+, de Alert Tower en de Smart Tower kunnen we de situatie op de bouwplaats goed voor u in de gaten houden. Dag en nacht, ook op de momenten dat er niemand aanwezig is en u geen controle heeft over wat er op dat moment gebeurt. Wij zorgen ervoor dat u iedere dag verder kunt waar u gebleven was, zonder dat u te maken heeft met diefstal, inbraak, vandalisme en andere belangrijke risico’s op de bouwplaats.

Gerelateerde producten

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over tijdelijke beveiliging?