Nieuws

Bouwplaats inrichten: vergeet de bouwplaatsbeveiliging niet

23 november 2020
 

Gaat u de bouwplaats inrichten? Belangrijk daarbij zijn bijvoorbeeld de verlichting, bouwliften, bouwkranen en de toiletten en schaftwagens. Heeft u daarnaast nagedacht over bouwplaatsbeveiliging? Het wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl het als onderdeel van de bouwplaatsinrichting allerlei problemen helpt te voorkomen.

De beveiliging van een bouwplaats kan bestaan uit bijvoorbeeld camerabewaking, toegangscontrole en hekwerken, en alles er tussenin. Welke beveiligingsmaatregelen er nodig zijn hangt sterk af van het type bouwplaats en de inrichting daarvan, iets waar we bij VPS Beveiliging graag over nadenken. We adviseren over passende beveiligingsoplossingen, zodat u kunt vertrouwen op een veilige bouwplaats waar onbevoegden niet ongemerkt toegang toe kunnen krijgen en u de volgende werkdag zonder problemen de werkzaamheden weer kunt hervatten.

Wat is er belangrijk op de bouwplaats?

Terug naar de bouwplaatsinrichting. Want, wat is er belangrijk om de bouwplaats goed in te richten? We zetten een aantal onderdelen voor u op een rij:

 • Aansluiting op NUTS-voorzieningen
  Zonder aansluitingen op elektra, water, het riool en bijvoorbeeld telefonie en internet is het praktisch onmogelijk om goed te kunnen werken. Het is mogelijk om dit in eigen beheer aan te vragen bij de NUTS-bedrijven, al kunt u dit natuurlijk ook uit handen geven als u de bouwplaats goed wilt laten inrichten.
 • Verlichting
  Goede verlichting helpt om al vroeg met de werkzaamheden te beginnen en aan de andere kant later op de dag door te werken. Bovendien garandeert het voldoende zicht bij schemersituaties en voorkomt het dat ’s nachts onbevoegden onzichtbaar het terrein kunnen betreden. Met strategische verlichting voor buiten en verlichting voor bijvoorbeeld schachten en verdiepingen lukt het om goed te werken.
 • Bouwliften en bouwkranen
  Is het belangrijk om zware goederen te verplaatsen of om materialen op de juiste plaats van bestemming te krijgen? Houd rekening met bouwliften en bouwkranen, die het zware werk kunnen doen. Het zware geschut is onmisbaar op de bouwplaats, vooral tijdens de eerste of juist de laatste fase van het proces.
 • Toiletten en schaftwagens
  Zonder toilet kan er niet worden gewerkt en het is voor het bouwpersoneel belangrijk om goed te schaften. Zorg voor geschikte wagens op een handige plek, waar ze niemand in de weg staan en de mogelijkheid bieden om even gezellig bij elkaar te kunnen komen.
 • Hekwerken
  Goede hekwerken helpen om onbevoegden buiten de deur te houden. Daarnaast dragen hekwerken op de bouwplaats bij aan de veiligheid van personeel en bezoekers. En wilt u pottenkijkers vermijden? Ook dan is het een goed idee om gebruik te maken van hekken om de bouwplaats.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de veiligheid van uw personeel op de bouwplaats. Zorg bijvoorbeeld voor persoonlijke bescherming. Het gaat daarbij om veilige werkkleding, schoeisel en natuurlijk hoofdbescherming. Vaak vergeten is gehoorbescherming, terwijl ook dat belangrijk is zodra het lawaai de 80 dB(A) overschrijdt. Verzorg oordoppen of oorkappen, of zorg er met een Noise Control Barrier voor dat een geluidwerend doek tot 20 dB wegneemt.  Ten slotte is het belangrijk om na te denken over valgevaar, struikelen en uitglijden. Houd er bij de inrichting en de logistiek rekening mee dat iedereen er veilig moet kunnen werken. En dat bezoekers het terrein op een veilige manier moeten kunnen betreden.

Vergeet de beveiliging niet

Ondertussen speelt ook bouwplaatsbeveiliging een belangrijke rol. Op bouwplaatsen ontstaat jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan schade. En dan gaat het pas om de directe gevolgen van bijvoorbeeld vandalisme en diefstal. De indirecte schade is vaak nog een stuk groter, omdat projecten vertraging oplopen en deadlines niet worden gehaald. We beschreven eerder al eens 5 redenen waarom een goede beveiliging van de bouwplaats belangrijk is.
Steeds meer vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars en betrokken bouwbedrijven ontdekken het belang van goede bouwplaatsbeveiliging. Het is een investering in een veilige situatie, zowel tijdens de bouw als in de avonduren en de weekenden.

Bouwplaatsbeveiliging als onderdeel van de inrichting

De bouwplaatsbeveiliging kan allerlei vormen en maten hebben, dit is onder meer afhankelijk van uw bouwplaatsinrichting en het gewenste niveau van beveiliging. Er kan bijvoorbeeld camerabewaking ingezet worden of u kunt gebruik maken van alarmsystemen, cameratoezicht of camerabeveiligingsmasten. Op die manier zorgen we er bij VPS Beveiliging voor dat de bouwplaats goed in de gaten gehouden wordt, waardoor zich geen vervelende verrassingen voordoen, de kans op schade door diefstal en vandalisme geminimaliseerd wordt en de werkzaamheden de volgende werkdag gewoon weer zonder problemen hervat kunnen worden.

Bent u benieuwd naar de diverse mogelijkheden die VPS Beveiliging biedt om uw bouwlocatie te beveiligen? Bekijk een greep uit ons aanbod van beveiligingsoplossingen:

 • Algehele bouwplaatsbeveiliging
  Bouwlocaties veranderen voortdurend, dus de beveiliging daarvan is een nauwgezette taak. Met VPS kiest u voor beveiligingsoplossingen van hoge kwaliteit en een uitstekende service.
 • Opslagbeveiliging
  De beste beveiliging voor materiaalcontainers, koper, kabelhaspels en andere materialen die van grote waarde zijn.
 • Toegangscontrole en arbeidsregistratie
  Professionele oplossingen om te controleren wie er toegang heeft tot de bouwplaats en wanneer dat gebeurt, zoals schuifpoorten, slagbomen en registratie van binnenkomende en uitgaande personen en voertuigen.
 • Rijplatenbeveiliging
  Effectieve beveiliging van rijplaten, waarmee u voorkomt dat die de volgende dag ineens verdwenen kunnen zijn.
 • Brandstofbeveiliging
  Professionele beveiliging om diefstal van brandstof te voorkomen, zodat u de zekerheid heeft dat u de volgende dag weer zonder zorgen door kunt werken.
 • Keetbeveiliging

In keten zijn vaak waardevolle spullen aanwezig, zoals bouwtekeningen, laptops, gereedschap, sanitaire voorzieningen, cv-ketels en andere inboedel. Bouwketen zijn gedurende de hele fase van het bouwproject aanwezig en de beveiliging hiervan is daarom van het begin tot het einde van de bouw van belang.

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Neem contact met ons op of vraag meteen een vrijblijvende offerte aan, we horen graag van u.

Gerelateerde producten

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over tijdelijke beveiliging?

 

Persoonlijke service

Met VPS kiest u voor beveiligingsoplossingen van hoge kwaliteit en een uitstekende 24/7 dienstverlening. Onze monteurs en accountmanagers voeren periodieke controles uit en staan dagelijks voor u klaar.

Advies op maat

Iedere locatie is uniek en daarom brengen wij altijd een bezoek aan uw locatie, voordat wij een kosteloos en vrijblijvend beveiligingsplan op maat – incl. CAD tekening - voor u samenstellen.

Gerenommeerde PAC-meldkamer

Onze alarmmeldingen worden geverifieerd en opgevolgd door een gerenommeerde, onafhankelijke PAC-meldkamer.

Uitstekende alarmopvolging

VPS beschikt over een landelijk dekkend netwerk aan alarmopvolgers die korte aanrijtijden hanteren.